• Waterpolo

WK: Oranje opent met monsterzege

20 juni 2022

Maxine Schaap OP

WK: Oranje opent met monsterzege

De Nederlandse waterpolodames zijn het wereldkampioenschap in Hongarije begonnen met een monsterzege op Argentinië. Zoals verwacht was de ploeg van bondscoach Evangelos Doudesis veel te sterk voor de Zuid-Amerikaanse. Via de periodestanden 8-1, 8-1, 6-2 en 6-2 stokte de teller uiteindelijk bij 29-6.

Nederland kende een rommelige aanloop naar de eerste poulewedstrijd in Debrecen. De onfortuinlijke Bente Rogge kon vanwege een positieve coronatest niet meereizen naar Hongarije. Haar beoogde vervanger – eerste reserve Fleurien Bosveld – moest eveneens afhaken omdat ze een vinger had gebroken bij een van de laatste trainingen voor vertrek. Daarop werd Rozanne Voorvelt ingevlogen.

Argentinië was voor het Nederlands team de ideale tegenstander om alle corona-sores van zich af te spelen. Doudesis begon met drie debutanten – Nina ten Broek, Maxine Schaap en Lola Moolhuijzen – in de basis. Binnen een minuut hadden Schaap en Moolhuijzen tevens hun eerste WK-treffer al achter hun naam staan. Ook Ten Broek scoorde later in de wedstrijd, net als alle veldspeelsters van Oranje.

Na een sterke eerste en tweede periode leek Oranje na de rust iets gas terug te nemen. Alhoewel Nederland wel ‘gewoon’ doelpunten bleef maken, kreeg ook Argentinië wat meer kansen.

Bij het Nederlands team lag Laura Aarts de eerste twee periodes onder de lat en Sarah Buis periode 3 en 4.

Woensdag speelt Oranje om 19.30 uur de kraker tegen de Verenigde Staten, de regerend olympisch- en wereldkampioen. Ook dat duel wordt weer live uitgezonden op www.nos.nl met commentaar van Erik van Dijk en Iefke van Belkum.

Maandag 20 juni

Vrouwen, Poule B
Zuid-Afrika – Verenigde Staten 2-24
Nederland – Argentinië 29-6
Periodestanden: 8-1, 8-1, 6-2, 7-2
Doelpunten Nederland: Simone van de Kraats 5, Lola Moolhuijzen 4, Iris Wolves 4, Brigitte Sleeking 3, Nina ten Broek 3, Sabrina van der Sloot 2, Maxine Schaap 2, Kitty Lynn Joustra 2, Vivian Sevenich 2, Rozanne Voorvelt en Ilse Koolhaas.

Kijk voor alle uitslagen van alle andere poules op www.fina.org

(Foto: OrangePicturesNL)

Beeld: Maxine Schaap. (OrangePicturesNL)