• Waterpolo

WK: Oranje sluit poule af met ruime zege op Zuid-Afrika

24 juni 2022

Bente Rogge OP

WK: Oranje sluit poule af met ruime zege op Zuid-Afrika

De Nederlandse waterpolodames hebben de poulefase van het WK in Hongarije afgesloten met een ruime overwinning. Zoals verwacht was Zuid-Afrika niet in staat het Oranje lastig te maken. Via de periodestanden 5-1, 4-0, 7-0 en 6-0 eindigde de wedstrijd in een 22-1 zege voor de equipe van bondscoach Evangelos Doudesis.

Lola Moolhuijzen was topscorer aan Nederlandse zijde met vijf goals. Simone van de Kraats schoot vier keer raak en de weer in de ploeg teruggekeerde Bente Rogge (zie foto) drie keer. Rogge, die vanwege een positieve coronatest pas later kon afreizen, werd door de FINA tevens gekozen tot Most Valueble Player (MVP) van de wedstrijd.

Nederland is achter de Verenigde Staten als nummer 2 van Poule B geëindigd en speelt nu zondag in de achtste finale tegen Canada, de nummer 3 van Poule A, voor een plek bij de beste acht. Vlak voor het WK trainden Nederland en Canada nog een kleine week samen in Zeist. In een officiële wedstrijd in Utrecht was Oranje met 12-10 te sterk.

De wedstrijd Nederland-Canada is zondag om 14.00 uur live te zien op www.nos.nl met commentaar van Erik van Dijk en Iefke van Belkum.

Karakteristieken vrouwen, Poule B

Vrijdag 24 juni


Verenigde Staten – Argentinië 23-3
Nederland – Zuid-Afrika 22-1
Periodestanden: 5-1, 4-0, 7-0, 6-0

Doelpunten: Lola Moolhuijzen 5, Simone van de Kraats 4, Bente Rogge 3, Brigitte Sleeking 2, Kitty Lynn Joustra 2, Maxine Schaap 2, Ilse Koolhaas, Nina ten Broek, Sabrina van der Sloot en Vivian Sevenich.


Woensdag 22 juni

Argentinië – Zuid-Afrika 7-6
Verenigde Staten – Nederland 11-7
Periodestanden: 3-2, 3-1, 3-2, 2-2
Doelpunten Nederland: Simone van de Kraats 2, Lola Moolhuijzen 2, Iris Wolves, Brigitte Sleeking en Nina ten Broek.

Maandag 20 juni

Zuid-Afrika – Verenigde Staten 2-24
Nederland – Argentinië 29-6
Periodestanden: 8-1, 8-1, 6-2, 7-2
Doelpunten Nederland: Simone van de Kraats 5, Lola Moolhuijzen 4, Iris Wolves 4, Brigitte Sleeking 3, Nina ten Broek 3, Sabrina van der Sloot 2, Maxine Schaap 2, Kitty Lynn Joustra 2, Vivian Sevenich 2, Rozanne Voorvelt en Ilse Koolhaas.

Kijk voor alle uitslagen van alle andere poules, ook van de mannen, op www.fina.org

(Foto: OrangePicturesNL)

Beeld: OrangePicturesNL