• Waterpolo

WLSF: Vierde plaats voor veerkrachtig Oranje

06 november 2022

Keuning OP

Een vierde plaats met een bronzen randje. Zo zou je de eindklassering van het Nederlands team bij de World League Super Final wel kunnen omschrijven. Oranje verloor zondag op Tenerife in de kleine finale weliswaar - na penalty’s – van de Verenigde Staten, maar het vertoonde spel en vooral de vechtlust en veerkracht geven veel vertrouwen voor de route naar de Olympische Spelen van Parijs.

Dat Nederland in de halve finale van gastland en Europees kampioen Spanje verloor, was geen schande. Temeer daar Simone van de Kraats (topscorer bij de Olympische Spelen van Tokio) wegens een schorsing niet mee mocht doen.

Dat de Verenigde Staten als tegenstander uit de bus kwam om voor de bronzen medaille te gaan spelen, was wél een verrassing. De titelverdediger en regerend wereld- en olympisch kampioen verslikte zich in Hongarije en bood zo Oranje, dat in de poule met 6-9 had verloren van Team USA, de kans op revanche.

In tegenstelling tot de poulewedstrijd speelde Nederland – opnieuw zonder Van de Kraats - zondag met veel meer overtuiging en (gezonde) agressie. Na een 3-3 tussenstand na de eerste periode, liep de Verenigde Staten voor rust weg naar een 7-4 voorsprong. Met name de 7-4 – één seconde voor de zoemer – deed pijn in het Nederlandse kamp.

Na de pauze vocht Oranje zich niettemin knap terug in de wedstrijd. Via treffers van Vivian Sevenich, Marit van der Weijden en Nina ten Broek stond het halverwege de derde periode weer gelijk: 7-7. Wéér wist Team USA een gaatje te slaan (9-7 bij het ingaan van het vierde part), maar opnieuw knokte Oranje zich terug. Na goals van Bente Rogge en Lola Moolhuijzen bracht Maartje Keuning Nederland zelfs aan de leiding: 9-10. Na de 10-10 van Jordan Raney liet Bente Rogge de Oranje-fans nog een keer juichen (10-11). Rachel Fattal zette haar team echter snel daarna weer naast de ploeg van Evangelos Doudesis.

Omdat er de laatste drie minuten niet meer werd gescoord, moest het duel beslist worden via strafworpen. Marit van der Weijden miste als enige namens Nederland, maar omdat alle Amerikaanse penalty’s raak waren ging het brons naar Team USA.

Aanvoerster Vivian Sevenich: “Superjammer dat we onszelf net niet de beloning hebben gegeven waar we zo hard voor gewerkt hebben. Het is een leerzame week geweest met ups & downs, maar we zijn echt tot het einde blijven vechten en geloven.”

Ook Evangelos Doudesis keek met opgeheven hoofd terug op het toernooi in Santa Cruz. De bondscoach had ervaren krachten als Ilse Koolhaas, Sabrina van der Sloot en keepster Laura Aarts na een drukke zomer rust gegeven en zag tot zijn genoegen dat hun jonge ‘vervangers’ het ook uitstekend deden.

Doudesis: “Het was alles bij elkaar een super interessant toernooi. Mooi om te zien dat we ook in deze samenstelling mee kunnen strijden met de beste teams van de wereld. We hebben ook vandaag weer gevochten voor elke meter en de afgelopen dagen mentaal veel veerkracht getoond. Ik ben tevreden met de stappen die we hebben gezet. Alles bij elkaar was 2022 een mooi jaar voor ons waarbij we op drie titeltoernooien – WK, EK en World League – tot de laatste dag hebben meegedaan om de medailles. Het team verdient daarvoor een groot compliment.”

De titel ging uiteindelijk naar Spanje dat in de finale - eveneens na strafworpen - won van Hongarije.

Karakteristieken

FINA World League Super Final Waterpolodames
Santa Cruz, Tenerife

Wedstrijd om het brons

Zondag 6 november

Verenigde Staten – Nederland 11-11 (16-15 na strafworpen)
Periodestanden: 3-3, 4-1, 2-3, 2-4 / 5-4
Doelpunten (inclusief strafworpen): Maartje Keuning 3, Bente Rogge 3, Lola Moolhuijzen 3, Marit van der Weijden 2, Vivian Sevenich 2, Brigitte Sleeking en Nina ten Broek.

Halve finale

Zaterdag 5 november
Spanje-Nederland 14-10
Periodestanden: 2-2, 4-2, 3-3, 5-3
Doelpunten Nederland: Brigitte Sleeking 3, Lola Moolhuijzen 3, Bente Rogge 2, Marit van der Weijden en Maartje Keuning.

Poulefase

Vrijdag 4 november
Nederland – Canada 11-11 (na strafworpen 14-15)
Periodestanden: 3-3, 4-3, 2-4, 2-1 / 3-4
Doelpunten Nederland: Simone van de Kraats 4, Lola Moolhuijzen 3, Marit van der Weijden 2, Bente Rogge en Vivian Sevenich.
Strafworpen: Simone van de Kraats, Lola Moolhuijzen en Maartje Keuning.

Donderdag 3 november
Nederland – Italië 18-17
Periodestanden: 5-4, 5-4, 3-4, 5-5
Doelpunten Nederland: Lola Moolhuijzen 4, Brigitte Sleeking 3, Simone van de Kraats 3, Maartje Keuning 2, Nina ten Broek 2, Fleurien Bosveld 2, Bente Rogge en Iris Wolves.

Woensdag 2 november
Nederland – Verenigde Staten 6-9
Periodestanden: 2-3, 0-2, 2-3, 2-1
Doelpunten Nederland: Lola Moolhuijzen 2, Bente Rogge, Vivian Sevenich, Brigitte Sleeking en Maartje Keuning.

Beeld: Maartje Keuning scoorde drie keer tegen de VS. (Foto OrangePicturesNL)