• Waterpolo

ZPC Amersfoort en GZC Donk landskampioen C-Jeugd

06 juni 2022

P1082256b

ZPC Amersfoort en GZC Donk landskampioen C-Jeugd

Afgelopen weekend werden de Final Six gespeeld in de Eredivisie C-Jeugd (onder de 15 jaar). De meisjes van ZPC Amersfoort en de jongens van Widex GZC Donk kroonden zich tot landskampioen.

Meisjes
Vanuit de competitie hadden VZV Njord (Veldhoven), ZVL-1886 (Leiden), De Ham (Krommenie), ZV de Zaan (Zaandam), Het Ravijn (Nijverdal) en ZPC Amersfoort (Amersfoort) zich geplaatst voor het eindtoernooi.

De eerste wedstrijd tussen ZV De Zaan en VZV Njord, de nummer 3 en 6 van de competitie, leek een makkelijke prooi voor ZV De Zaan, halverwege stonden de Zaandammers al voor met 8-2. Maar ZVZ Njord deed hun uiterste best en won beide laatste partjes maar dichterbij dan 3 doelpunten kwamen ze niet meer. Hierdoor kon VZV Njord zich opmaken voor een wedstrijd om plaats 5/6 op zondag tegen de verliezer van De Ham tegen ZVL-1886.

Deze nummers 4 en 5 van de competitie speelden niet echt een spannende wedstrijd, al vanaf de eerste periode stond De Ham voor en gaf dit niet meer weg. Elke periode nam de Ham iets meer afstand tot het laatste fluitsignaal: 12-7.

Zaterdagmiddag speelden Het Ravijn tegen ZV de Zaan de spannendste wedstrijd van het toernooi. Tot de laatste periode ging het volledig gelijk op. Het Ravijn nam daarna via een strafworp de leiding en bouwde deze nog uit tot 5-3. Ondanks de aansluitende goal van Lotte Happe anderhalve minuut voor tijd werd De Ham niet meer bijgehaald en eindigde de wedstrijd in 5-4. Hiermee was de eerste finalist bekend: Het Ravijn.

De wedstrijd tussen ZPC Amersfoort en De Ham moest zaterdagavond de tweede finalist opleveren. Als competitiewinnaar schoot ZPC Amersfoort uit de startblokken en de 3-0 na de eerste periode werd niet meer weggegeven. Met zes doelpunten verschil bepaalde ZPC Amersfoort de eindstand uiteindelijk op 10-4. ZPC Amersfoort kon zich opmaken voor de finale tegen Het Ravijn.

Op zondag speelden VZV Njord tegen ZVL-1886 om de vijfde en zesde plek. VZV Njord sprong uit het startblok en stond na de eerste periode al met 2-0 voor. Ook leidden ze nog na de tweede periode, al was ZVL-Leiden, onder leiding van de opvallende speelster Loeki Ouwerkerk, dichterbij gekomen. In de derde periode maakten de meiden ZVL-1886 het verschil. Uiteindelijk werd het 5-7 en waren nummer 5 en 6 bepaald, respectievelijk ZVL-1886 en VZV Njord. Twee jonge teams waar volgend jaar zeker rekening mee moet worden gehouden.

De twee topteams uit de Zaanstreek, De Ham en ZV De Zaan, moesten in de troostfinale bepalen wie er met de bronzen medaille naar huis zou gaan. In de steeds drukker wordende Amerena hadden de meiden van ZV de Zaan een vliegende start met 4 doelpunten in de eerste periode, maar De Ham kwam knap terug tot 4-3. Toch trokken de meiden van De Zaan de winst op grootse wijze naar zich toe te trekken. Met name de ‘driehoek’ Rosa Kef, Tessa van Raan en Sophie Boots maakten indruk. Uiteindelijk werd het 12-4 voor de Zaanse meiden.

Toen was het tijd voor de finale: ZPC Amersfoort tegen Het Ravijn. De Nijverdallers kwamen via hun topscorer Myrthe Broekmate op 0-1, maar Carmen Renkers en Susan Joosten zetten orde op zaken. Zij zorgden er ook voor dat ZPC Amersfoort halverwege uitliep naar 7-1. De finale was hiermee eigenlijk al bepaald. In de derde periode probeerde Het Ravijn wel terug te komen, door een doelpunt van hun aanvoerster Jiera Luttenberg, maar de twee jongelingen, beiden officieel D, Jordan Verhoeff en Judith Joosten brachten de stand naar 9-2 met nog een periode te gaan.

In de laatste periode gaf ZPC Amersfoort de winst ook niet meer weg. Coach Patrick Verhoeff gunde alle speelsters in deze laatste periode speeltijd en onder luid getrommel en gezang door het thuispubliek werd de eindstand bepaald op 12-4. Nadat twee week geleden al de Amersfoortse EG-jeugd kampioen werd op het officieuze NK in Hilversum, kunnen nu ook de meiden onder de 15 zich kampioen van Nederland noemen.

Het kampioensteam uit Amersfoort bestond uit de volgende speelsters: Rosalie Haverkamp, Jordan Verhoeff, Anna Wimmenhove, Benthe Martens, Daphne Calis, Judith Joosten, Veerle Willems, Susan Joosten, Samantha Praamstra, Carmen Renkers, Ilja Eekma, Elivra Renkers en Sofie Manders.

Jongens
De C-jongens speelden hun Final Six in Nijverdal, in het bad waar de mannen van Het Ravijn een week eerder landskampioen werden. De C-jeugd van Het Ravijn legde uiteindelijk beslag op de bronzen plak door de troostfinale met 9-8 te winnen van PSV. Widex GZC Donk was de beste. De finale was wel een stuk spannender dan in Amersfoort. De groep onder leiding van de internationals Kjeld Veenhuis en Guus van Yperen won met 7-6 van ZV De Ham.

De Goudse jongens waren in de competitie als vierde geëindigd, maar lieten nu de concurrentie dus achter zich. Zaterdag werd de kwartfinale na strafworpen gewonnen van ZPB H&L Productions (9-6). De halve finale werd gespeeld tegen thuisploeg Het Ravijn, de nummer 1 van de reguliere competitie. Ook deze wedstrijd won GZC Donk: 4-5.

In de finale nam GZC Donk in de tweede periode een 4-1 voorsprong. ZV De Ham vocht zich via Twan Oudshoorn (2x) en Mauro Smit helemaal terug in de wedstrijd, maar toen zette GZC Donk weer aan. Dankzij treffers van Valentijn Koekman en David Laupman begon de vierde periode met een 6-4 voorsprong voor de jongens uit Gouda. Daarin vond Twan Oudshoorn nog twee keer het net, maar omdatr Levi Konings uit een overtalsituatie scoorde, kwam De Ham niet dichterbij dan 7-6.

Het kampioensteam uit Gouda bestond uit de volgende spelers: Adam Boujnane, Kars Kensler, Valentijn Koekman, David Laupman, Mitch Timmerman, Levi Konings, Maas Rommerts, Sieb Harding, Kris Stigter, Menno Wesseling, Luke Houdijk, Thijs Boonstoppel en Milan de Keiser.

GZC Donk
Het kampioensteam van Widex GZC Donk

Beeld: Het kampioensteam van ZPC Amersfoort (foto: Robert van Rossum)