• Wedstrijdzwemmen
  • Para-zwemmen

Topsport & Talentontwikkeling Para-zwemmen

20 februari 2023

50931528 ORANGE PICTURES

Wedstrijdzwemmen voor sporten met een beperking op wereldniveau. Het Paralympisch programma in Nederland is wereldwijd een van de beste programma's en scoort elk jaar met veel goede prestaties op internationale wedstrijden. Via deze pagina's kun je alles te weten komen over het Talentontwikkelingsprogramma, de Topsport structuur en alle bijbehorende zaken.

Talentontwikkeling

Net als bij het valide zwemmen heeft de KNZB een talentontwikkelingsprogramma voor Paralympische zwemmers.

Open training
He talentontwikkelingsprogramma, start met het kennismaken met het wedstrijdzwemmen doormiddel van “Open Trainingen”. Tijdens de "Open Trainingen", kun je kennis maken met het para-zwemmen en de coaches van de nationale paralympische selecties. Bij interesse in de zwemsport zal de talentcoach helpen om een passende vereniging te vinden, waar zwemmers zich verder kunnen ontwikkelen.

Centrale trainingen
Zwemmers met een beperking die lid zijn van een KNZB vereniging en in het bezit zijn van een nationale classificatie en zich willen ontwikkelen tot topzwemmer, kunnen de mogelijkheden krijgen om te trainen bij één van de talentselecties. Het para-zwemmen kent 3 talentselecties, namelijk:

  • Minioren selectie; De minioren zwemmers worden uitgenodigd bij de open trainingen, die meerdere keren per jaar worden georganiseerd.
  • Junioren-Jeugd selectie; De junioren-/Jeugd selectie traint 1x p. 2 weken in Amersfoort, als ondersteuning aan het verenigingsprogramma.
  • JCF talenten selectie; Talentvolle zwemmers die +/- 4 trainingen per week in Amersfoort trainen gekoppeld aan het verenigingsprogramma.
  • HPC: Nationale paralympische selectie die een full-time trainingsprogramma volgen in Amersfoort.

Topsport

Het topsportprogramma Paralympisch richt zich grotendeels op het leveren van uitstekende prestaties op de EK, WK en Paralympische Spelen. Thuisbasis is het Amerena zwembad in Amersfoort, waar de trainingen worden geleid door bondscoach Bram Dekker.

Limieten & Parapunten

Limieten voor Para-zwemmen
Ten behoeve van plaatsing voor de Swim Cups en Nederlandse kampioenschappen wordt gebruik gemaakt van een limietensysteem dat specifiek ontwikkeld voor para-zwemmen. Je kunt de limieten via onderstaande link vinden. Limieten zijn er voor zowel 25m als 50m bad.

KNZB puntensysteem Para-zwemmen
De nieuwe KNZB puntentabel voor para-zwemmen is verwerkt in de Splash team en meetmanager software vanaf de december 2020 versies. Ook de KNZB website zal deze tabellen gaan toepassen voor bijvoorbeeld de Para-zwemmen zwemcompetitie. Groot verschil met de voorgaande versies is dat het puntensysteem nu ook gebaseerd is op het bekende FINA-punten systeem. Via onderstaande link meer informatie over de achtergronden van het puntensysteem.

Selecties & voorwaarden

HPC Paralympisch
DamesHeren
Amber van der KrukBas Takken
Florianne BultjeBram Daalman
Liesette BruinsmaJosh Renkema
Lisa KrugerRogier Dorsman
Suzie PellisThijs van Hofweegen
Thomas Wanrooij
JCF Talentenselectie
MeisjesJongens
Aguila DolsmaChristoph Smit
Aminata TurayJulian Hendriks
Max Bos
Selectiecriteria

Het Paralympisch Zwemmen kent in totaal twee selecties. De twee selecties zijn:

  • JCF Talenten Selectie; en
  • Nationale Paralympische Selectie
Overeenkomst KNZB - Atleet
  • De overeenkomst KNZB - ATLEET is geldig is voor alle deelnemers aan KNZB selecties. De overeenkomst is met de meest grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. Kundige juristen hebben er goed naar gekeken en namens de sporters heeft de belangenvereniging NL Sporter met haar juriste een grote inbreng gehad.

    Het doel van de overeenkomst is om goede afspraken met elkaar te maken. Zowel de sporter en als de bond hebben rechten en plichten. De topsport binnen de KNZB ontwikkelt zich naar een steeds hoger niveau. Daar hoort dus ook een goede overeenkomst bij. Dat is in zowel in het belang van de sporter als in het voordeel van de KNZB.
Prestatienormen

De KNZB en NOC*NSF maken jaarlijks afspraken over prestatienormen en prestatiemomenten. Op het moment dat voldaan wordt aan de prestatienormen kan de sporter worden voorgedragen voor een talent- of topsportstatus.