• Openwaterzwemmen

Dubbele titel voor Bram Loots op ONK Open Water Zwemmen

10 juli 2024

Download

Dubbele titel voor Bram Loots op ONK Open Water Zwemmen

In het weekend van 6 t/m 7 juli 2024 werd in het prachtige Zeeuws-Vlaanderen het ONK Open Water Zwemmen gehouden. De wedstrijd werd gehouden op twee locaties. Op zaterdag 6 juli werd er gezwommen in De Braakman, een voormalige zeearm van de Westerschelde dichtbij het dorp Hoek. Op zondag 7 juli, was de historische vestingstad Sluis het decor van het Open Water evenement.

Het ONK werd op zaterdag afgetrapt in De Braakman. Door de harde wind en het onrustige water waren de omstandigheden extra zwaar voor de deelnemers van de 3 en 5 km, die op deze dag werden gezwommen. Bij de heren zwom Bram Loots op de 5 km als eerste naar de finish met een tijd van 59:28.38. Tien seconden later volgde Olivier Wilbers, die met een tijd van 59:39.18 als tweede aantikte. Het brons ging naar Hessel Robert (1:02:51.56).

Bij de dames ging het goud naar Jade van de Schrier, die aantikte met een tijd van 1:03:57.56. Zij werd gevolgd door Anne Noom (1:05:24.66), die anderhalve minuut later als tweede aantikte. Het brons ging naar Renske Dutilh met een tijd van 1:05:40.17.

Niet alleen de zwemmers van de 5 km hadden last van de ruige omstandigheden. Door de harde wind dreven een aantal boeien tijdens de eerste series schoolslag van het parcour af. Hierdoor moest de wedstrijd tijdelijk worden stilgelegd. Na een vertraging van anderhalf uur kon het resterende programma hervat worden.

Op de zondag werd de langste afstand van het evenement gezwommen, de 10 km. Na de overwinning op de 5 km de dag eerder, tikte ook nu Bram Loots als eerste aan. Hij deed dit in een tijd van 2:04:10.40. Loots nam na 4 kilometer afstand van de rest en gaf deze positie niet meer op. Terwijl Loots naar de finish zwom, werd er achter hem flink gestreden voor het zilver en brons. Uiteindelijk stapte Hessel Robert en Tenzin Tieman uit de race, waardoor Timo Dinkelberg als tweede wist aan te tikken met een tijd van 2:17:17.53. De derde plek ging naar Tristan Kloet met een tijd van 2:17:18.71. De kampioen van vorig jaar, Bas Blanker, stapte vroegtijds uit de race. Hij was trouwens niet de enige die vroegtijdig uit de race stapte. Maar liefst 5 anderen deden hetzelfde bij de 10 km heren, en dat is uniek.

Bij de dames ging de eerste positie naar Anne Noom, zij zwom na drie kilometer weg van de rest en tikte aan met een tijd van 2:16:03.04. Een minuut later tikte Lisa Dreesens aan in een tijd van 2:16:57.29. Het brons ging naar Roos Englebert, die aantikte met een tijd van 2:17:47.07.

Het weekend werd op zondag afgesloten met een prijsuitreiking op een unieke locatie. De winnaars van de laatste wedstrijdonderdelen ontvingen toen hun prijs in de 14e-eeuwse Belfort van Sluis. Een mooie extra beloning voor de winnaars van de laatste series.

Bekijk hier de uitslagen van 6 juli
Bekijk hier de uitslagen van 7 juli

Foto: De start van de wedstrijd over 5 kilometer bij de vrouwen bij de Braakman. © Kelly Thans