• Openwaterzwemmen
  • TeamNL Openwaterzwemmen

Geslaagde test Sharon van Rouwendaal na zware periode

25 mei 2024

Sharon 5 km BSR

Geslaagde test Sharon van Rouwendaal na zware periode

Sharon van Rouwendaal is bij een Wereldbekerwedstrijd in de Italiaanse Golfo Aranci als vierde geëindigd. Op de finish tikte de Nederlandse wereldkampioene openwaterzwemmen na 10 kilometer 1.60 seconden later aan dan winnares Ana Marcela Cunha uit Brazilië (2.02.00,70). Viviane Jungblut (Brazilie) en Leonie Beck (Duitsland) eindigden respectievelijk als tweede en derde.

Na paar dagen trainen in Rome stond op het eiland Sardinië de tweede wedstrijd van de World Aquatics Open Water Swimming World Cup Tour 2024 op het programma. De eerste, eind maart in Egypte, had de Nederlandse laten lopen.

Van Rouwendaal bleef in het begin in de achterhoede en schoof gaandeweg de race naar voren op. Halverwege de vierde ronde (van de zes) nam ze de koppositie over. Daar bleef ze ook lang zwemmen, maar in de slotfase kwamen haar bekende concurrenten alsnog langszij. “Een mooie race”, concludeerde coach Thijs Hagelstein. “Goed gezwommen van Sharon, een prima laatste test voor de Olympische Spelen.”

Rio

Van Rouwendaal moest in de aanloop naar de wedstrijd in Italië een groot verlies verwerken. Het overlijden van haar hondje ‘Rio’, vernoemd naar de stad waar ze in 2016 olympisch kampioene werd, deed veel met de openwaterzwemster. “Daar ben ik heel verdrietig over. Het kostte me veel moeite om überhaupt zin te maken om te gaan trainen. Mentaal ben ik nog steeds wel een beetje wankel, maar inmiddels heb ik de draad van het trainen wel weer opgepakt. Daarnaast krijg ik ook energie van het samenzijn met mijn coach Thijs en fysio Rienk. Zij zorgen ook voor afleiding.”

“De race op Sardinië was een goede training voor Parijs”, gaat Van Rouwendaal verder. “Mijn plan was om wat langer achterin te zwemmen en uit de ‘wilde slagen’ van een groot aantal Italiaanse zwemsters te blijven. Vanaf ronde 3 wilde ik versnellen en naar voren gaan. Dat strijdplan verliep perfect. Ik was eerlijk gezegd zelfs een beetje verbaasd dat ik al zo snel op kop kwam. Eigenlijk had ik, gezien mijn aanloop, echt niet verwacht dat me dat zou lukken. Maar toen ik eenmaal weer vooraan lag, en in de laatste ronde nog steeds, dacht ik wel: ‘Ik ga er gewoon voor! Alles of niets!’ Dat ik uiteindelijk het podium net niet heb gehaald, vind ik niet erg. Na alles wat er gebeurd is en hoe slecht ik me gevoeld heb, mag ik best trots zijn op wat ik er hier heb gepresteerd.”

De komende periode traint Van Rouwendaal nog in Duitsland om vervolgens nog een zware trainingsstage van ruim vier weken op hoogte af te werken in Sierra Nevada. “Dat is vooral mentaal ook erg zwaar en nu al helemaal. Maar ik weet dat ik dat nodig heb om straks in Parijs een medaille te pakken.”

Foto: Sharon van Rouwendaal bij het WK in Doha, in februari 2024. (Foto BSR Agency)