• Schoonspringen
  • Highdiving

Highdiver Ginni van Katwijk maakt debuut op WK

06 juli 2023

Whats App Image 2023 07 04 at 09 21 21

Highdiver Ginni van Katwijk maakt debuut op WK

Highdiver Ginni van Katwijk maakt in Fukuoka haar WK-debuut. Op 25 en 26 juli springt ze per dag twee keer in Seaside Momochi Beach Park vanaf 20 meter naar beneden. Het is daarbij verplicht op de voeten te landen.

Het was voor de geboren Enkhuizense niet vanzelfsprekend dat ze mee zou doen. Na het Europees kampioenschap in Rome – vijfde plaats – scheurde ze haar elleboogband bij een sprong. Het gevolg was een operatie begin september en een lang herstel. "Gelukkig wist ik me tijdens de World Cup in Fort Lauderdale eind mei met een vijftiende plek te plaatsen voor het wereldkampioenschap. Het leuke is dat mijn man Matt Cooper zich namens de Verenigde Staten eveneens kwalificeerde voor het WK. We gaan dus samen naar Japan", laat Ginni weten vanuit het Caraïbisch gebied.

Harmony of the Seas

Het echtpaar werkt als artiest op de cruiseboot Harmony of the Seas van de Royal Caribbean Cruise Lines. In de afgelopen jaren hebben ze heel veel shows gegeven voor de ruim 6.000 mensen aan boord. "Op vijf boten van deze vloot zijn highdive-shows aan boord. Inmiddels hebben we al heel veel havens gezien in de regio en treden we iedere avond twee keer op. We leven minimaal de helft van het jaar aan boord in onze hut."

Tijdens het WK nemen andere duikers de show over en hebben Ginni en Matt geen inkomsten. "Ons doel was het om ons te kwalificeren voor Fukuoka. Dat is dus gelukt. Matt eindigde als derde Amerikaan. Tot z’n grote verrassing. Want ook hij had met tegenslag te maken in de aanloop naar het toernooi. Bij een wedstrijd van Red Bull Cliffdiving deed hij een vijfvoudige salto met halve schroef. Matt is de enige in de wereld die dat nog kan. Hij landde helaas verticaal en was buiten westen. Gelukkig liggen er bij deze wedstrijden duikers in het water om hem snel te helpen, maar dat moment was voor mij heel stressvol."

Vanaf 17 meter

Na al het blessureleed ging het werk op de boot weer door. "We werken in een team van artiesten die verder bestaat uit synchroonzwemsters, dansers en duikers die zowel springplank als 10-meter doen. Wij zijn de enige twee highdivers, al is het vanaf 17 meter. Voor mij drie meter minder, maar Matt is gewend aan 27 meter. Hij moet zich flink aanpassen dus. Niet in de laatste plaats omdat het zwembad veel kleiner en niet zo diep is."

Na het WK blijft het echtpaar nog even in Japan. Daar is de afsluitende wedstrijd in het kader van de Red Bull-competitie. Het frisdrankmerk staat bekend om support voor activiteiten waar ‘thrillseekers’ aan meedoen. Dat highdiving daar ook onderdeel van is, behoeft geen verdere uitleg.

Eind juli wordt de spectaculaire variant van het schoonspringen wellicht op televisie uitgezonden. Een waarschuwing vooraf: je moet geen last van hoogtevrees hebben...