• Openwaterzwemmen
  • NK
  • KNZB

Madisyn Armstrong snelste op IJsselmeermarathon

15 augustus 2023

Madisyn Armstrong en Tenzin Tieman NK marathonzwemmen

Madisyn Armstrong snelste op IJsselmeermarathon

In Medemblik heeft op zondag 13 augustus Madisyn Armstrong de snelste tijd neergezet op de IJsselmeermarathon. De Australische klokte een tijd van 5.57,35 uur. Tenzin Tieman tikte een kwartier later als snelste man aan in 6.12,19 uur. Cynthia Koolman was de derde deelneemster aan de wedstrijd. Zij klokte 8.39,00 uur. De Tsjech Martin Straka en Bob de Vries waren ingeschreven, maar hadden zich afgemeld.

Voor het eerst sinds 1970, toen de eerste editie was, werd niet de oversteek gemaakt tussen Stavoren en Medemblik. In plaats daarvan zwommen de drie deelnemers naar de Oude Zeug, nabij Den Oever, en terug. ,,Het bleek de juiste keuze, want om 10.00 uur zondagmorgen waren de golven een meter hoog net buiten de haven van Stavoren. Dat was niet veilig geweest voor de kleine volgbootjes’’, liet organisator Joost Kuijlaars weten.

’Fantastic race’

Voor Armstrong was het een ‘fantastic race’. ,,Het was een stuk zwaarder dan vorig jaar. Zeker na het keerpunt kreeg ik meer te maken met een stevige de golfslag. Laatst zwom ik een race in Canada. Dat was 32 kilometer. Dat was ‘much easier’ dan vandaag’’, stelde Armstrong, die tevreden was met haar tijd.

Tevredenheid was er ook bij Tieman na zijn zesde deelname. ,,Ik zwom een kilometer of 16 gelijk op met Madisyn op. Dat ging kop over kop, waarbij ik zelf veel aan de leiding lag. Daarna ging ze er vandoor en heb ik haar niet meer terug gezien’’, liet de 22-jarige zwemmer uit IJmuiden weten. Tieman had begrip voor het besluit de race te verleggen. ,,De wind had het gevaarlijk kunnen maken voor mijn coach in het bootje en de andere begeleiders van de andere zwemmers. We moesten nu de volgboot Elise ronden. Dat is normaal gesproken de boot die voorop vaart. Het blijft heel jammer dat er niet zoveel deelnemers zijn.’’

Omdat het NK marathonzwemmen onderdeel is de IJsselmeermarathon werden Tieman en Koolman automatisch Nederlands kampioen bij de mannen en vrouwen.

Werk aan de winkel

Voor Kuijlaars is er wel werk aan de winkel gezien de drie deelnemers aan de zwemmarathon die hij zelf twintig keer volbracht. ,,World Aquatics heeft de 25 kilometer openwaterzwemmen van het programma geschrapt op het wereldkampioenschap. Ze zijn gestopt met de ultra marathons. Daar hebben we zeker last van. We gaan in overleg met het internationaal veld, want marathons moeten we gezamenlijk zien te houden. Het IJsselmeer wil hier graag deel vanuit blijven maken.’’