• KNZB

Marie Vierdagstraat en Ton van Heugtenpad onthuld

08 september 2022

Nieuws 14

In het bijzijn van families en bekenden zijn vandaag de straatnaamborden onthuld met de namen Marie Vierdagstraat en Ton van Heugtenpad. De straten liggen in een nieuw wijkje aan de Laan van Duurzaamheid. Burgemeester Lucas Bolsius en wethouder Sport en Bewegen, Ben van Koningsveld, deden de onthulling.

De Amersfoortse Marie Vierdag (22 september 1905 – 17 juli 2005) was een zeer succesvol zwemster in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Ze won twee Europese kampioenschappen en behaalde olympisch zilver. Ze stond aan de basis van veel Nederlandse zwemsuccessen na haar.

Amersfoorter Ton van Heugten (9 september 1945 - 27 maart 2008) won onder meer de wereldtitel motorzijspancross in 1981 en de Europese titel in 1975. In zijn tijd won hij alles op de crossmotor wat er in Nederland te winnen viel. Zo was hij meermaals Nederlands kampioen.

Burgemeester Lucas Bolsius: “Deze twee Amersfoortse Sporthelden hebben ieder op hun eigen manier een grote prestatie geleverd en een blijvende invloed gehad op de geschiedenis van onze stad en het sportklimaat waar jonge mensen nu nog dagelijks plezier van hebben. Ere wie ere toekomt, ze krijgen als Amersfoorters hun eigen straat/pad. En dat in goed gezelschap: het Fanny Blankers-Koenpad, de Johan Cruijffstraat en de Jaap Edenstraat.”

Bron: Gemeente Amersfoort