• Openwaterzwemmen
  • WK
  • TeamNL Openwaterzwemmen

Strijdlust Sharon van Rouwendaal op 5 kilometer beloond met zilver

18 juli 2023

KNZB Logo

Redactie

Sharon BSR

Strijdlust Sharon van Rouwendaal op 5 kilometer beloond met zilver

Na de teleurstelling over het missen van rechtstreekse kwalificatie voor de Olympische Spelen heeft Sharon van Rouwendaal zich op grandioze wijze gerevancheerd. Op het wereldkampioenschap openwaterzwemmen pakte ze in een spannende race zilver op de 5 kilometer.

De 29-jarige Van Rouwendaal zwom in het Japanse Fukuoka een tijd van 59.32,7 uur. De Duitse Leonie Beck, die eerder de olympische 10 kilometer won, werd eerste. Ana Marcela Cunha (+2,2) uit Brazilië, olympisch kampioene in Tokio – maakte het podium compleet werd derde (+2,2).

De 63 deelnemers moesten in totaal drie rondes zwemmen in het warme water (28,2 graden) van de Seaside Momichi Beach Park. Vanaf het startsignaal lag het tempo meteen hoog. Van Rouwendaal positioneerde zich direct vooraan en controleerde op die manier de wedstrijd achter de Australische koploper Moesha Johnson, ploeggenote in het Duitse Maagedenburg waar ze traint.

Bij het ingaan van de laatste ronde sloten Beck en titelverdediger Cunha aan. Van Rouwendaal nam de kop over, maar zag de Duitse voor een andere lijn kiezen. Na het ronden van de laatste boei werd een lange sprint van 500 meter ingezet waarin Beck het hoge tempo tot het einde volhield. Van Rouwendaal toonde veerkracht door Cunha in het zicht van de finish alsnog te passeren en daarmee het zilver veilig te stellen.

Van Rouwendaal was blij met haar eerste WK-medaille op de 5 kilometer. "Het voelde supergoed na 400 meter. Onze coach had voor Johnson en mij dezelfde tactiek bedacht. Na de eerste ronde moesten we tempo maken. We waren los en ik denk dat Beck de groep terug heeft gebracht. In wilde uit haar lijn, maar op het eind lag Cunha een beetje in de weg. Ze was wel kapot merkte ik. Dat ik haar heb verslagen is niet niks."

Foto: BSR Agency.