• Openwaterzwemmen
  • WK
  • TeamNL Openwaterzwemmen

Tweede WK-goud voor Van Rouwendaal

07 februari 2024

Sharon 5 km BSR

Tweede WK-goud voor Van Rouwendaal

Sharon van Rouwendaal heeft bij het WK openwaterzwemmen in Doha de ‘dubbel’ te pakken.

Na de winst op de ‘olympische’ 10 kilometer op zaterdag, pakte de 30-jarige Nederlandse woensdagochtend ook het goud op de 5 kilometer.

Van Rouwendaal tikte aan in 57.33.9 minuten. Chelsea Gubecka (Australië) werd tweede in 57.35.0 en Ana Marcela Cunha (Brazilië) derde in 57.36.8.

Bekijk op NOS.nl de imposante eindsprint van Van Rouwendaal.

Synchroonzwemmen


Noortje en Bregje de Brouwer hebben veel indruk gemaakt in de voorronde bij de duetten vrije kür. De 24-jarige tweeling plaatste zich woensdag met een score van 244.2439 punten als tweede voor de finale (top-12) die op donderdag 8 februari vanaf 12.00 uur op het programma staat.

In de voorronde hoefden Noortje en Bregje de Brouwer alleen het Chinese topduo Liuyi en Qianyi Wang (250.8438) voor zich te dulden. Het Britse koppel Kate Shortman / Isabelle Thorpe ging als derde door met 237.1042 punten.

Het nationaal duet presteerde eerder deze week in Doha ook al uitstekend met een vierde plaats in de finale van de technische uitvoering. Met deze prestatie liggen Noortje en Bregje de Brouwer goed op koers voor kwalificatie voor de Olympische Spelen van Parijs.

Schoonspringen

Inge Jansen en Celine van Duijn zijn in Doha als 11e geëindigd in de finale op het onderdeel 3m-plank synchroon. Ze behaalden met vijf sprongen in totaal 255.30 punten. De 11e klassering is voor het Nederlandse duo helaas niet voldoende om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Parijs.

Het goud was voor Yani Chang en Yiwen Chen uit China (323.43 punten), het zilver voor Anabelle Smith en Maddison Keeney uit Australië (300.45 punten) en het brons voor Scarlet Mew Jensen en Yasmin Harper uit Groot-Brittannië (281.70 punten).

China, Groot-Brittannië, Italië waren – net als organisator Frankrijk - al eerder zeker van een startbewijs in Parijs. In Doha waren nog vier tickets voor de Spelen te verdienen. Australie (2e plaats), de Verenigde Staten (4e), Oekraïne (5e) en Duitsland (6e) gingen daarmee aan de haal.

WK programma TeamNL donderdag 8 februari

12.00 u synchroonzwemmen, finale duet vrije kür: met Noortje & Bregje de Brouwer.
14.00 u waterpolo vrouwen, poule A: Brazilië – Nederland (live op NOS.nl)

Het synchroonzwemmen, is live te zien via:
https://eurovisionsport.com/explore/federation?id=LandingPage-AQUA

(Foto BSR Agency)