• Synchroonzwemmen
  • Opleidingen

Officials

Shutterstock 82085611

Officials

Synchroonzwemmen is misschien wel de meest complexe sport die in het zwembad uit te voeren is. Als official moet u bijna twee paar ogen hebben om alles te zien, want u beoordeeld de zwemsters op figuren, houdingen, uitvoeringen en natuurlijk of alles synchroon wordt uitgevoerd. Deze taken worden uiteraard verdeeld over verschillende beoordelaars.

De volgende officials zijn actief bij een synchroonzwemwedstrijd:

Beoordelaar aanloopdiploma’s (10/11)
De beoordelaars “aanloopdiploma’s” zijn vooral actief bij de diploma-activiteiten die verenigingen of regio’s kunnen organiseren. Met de bevoegdheid 11 mag je de basishouding en de zeilboot beoordelen, met de bevoegdheid 10 mag je alle diploma’s beoordelen.

Beoordelaar (8/9)
Naast de aanloopdiploma’s mag de beoordelaar 9 ook de technische figuren en uitvoeringen bij wedstrijden van de age I en age II groepen beoordelen. Als beoordelaar 8 mag je bij wedstrijden t/m age II als scheidsrechter fungeren en kun je als assistent-scheidsrechter optreden bij figuren- en uitvoeringswedstrijden.

Lees in het reglement (bladzijde 98) aan welke voorwaarden je moet voldoen om aan de cursus 8 te mogen deelnemen. De cursus start 1x per jaar bij voldoende aanmelding.

Scheidsrechter (S)
Als scheidsrechter ben je de hoofdverantwoordelijke bij een wedstrijd. Dit kan een regionale wedstrijd zijn, maar je kunt ook actief zijn bij nationale wedstrijden zoals de NJK en synchrobeat. Hiervoor is geen aparte opleiding, maar door ervaring en toetsing kun je vanuit de beoordelaar-8 functie doorgroeien.

Lees in het reglement (bladzijde 99) aan welke voorwaarden je moet voldoen om aan deze cursus te mogen deelnemen. Indien je hier aan voldoet en belangstelling hebt kun je je aanmelden via de mail bij kokirma@gmail.com.

(De S-cursus start begin volgend jaar rond februari/maart. De exacte datum volgt z.s.m.).

Jurysecretaris / tijdwaarnemer (M)
Tijdens een wedstrijd zitten twee (2) of drie (3) jury secretarissen samen aan één tafel. Het is de bedoeling dat zij onafhankelijk van elkaar de opgelezen cijfers noteren op de daarvoor bestemde formulieren. Zij maken de noodzakelijke berekeningen om de resultaten van de verschillende wedstrijd onderdelen en het eindresultaat te bepalen.

Deze official opleiding wordt aangeboden via een e-learning. Je doorloopt deze e-learning zonder tussenkomst van een opleider.

Chef secretaris (C)
Als Secretaris bij een wedstrijd ben je verantwoordelijk voor de loting van de start volgorde, de controle van alle resultaten en het gereedmaken van de uitslag. Uiteraard verwerk je ook wijzigingen die door de teams worden aangedragen. Je stuurt de overige secretarissen tijdens de wedstrijd aan.

Algemene informatie
De officialcursussen 8, S en C worden door de taakgroep Synchroonzwemmen aangeboden. Voor deze cursussen kunt u derhalve met de taakgroep contact opnemen.

De overige officialcursussen worden door de regio aangeboden. Kijk op de website van jouw regio voor de laatste informatie.

Cursusmaterialen
De materialen voor de diverse opleidingen kunnen in de webshop worden besteld (dit geldt voor alle officialopleidingen behalve de M).

LET OP: Wil je deelnemen aan een opleiding, dan is een geldige VOG geregistreerd in Sportlink een vereiste!