15 juli 2023

KNZB Logo

Redactie

Sharon BSR

Sharon van Rouwendaal heeft met haar vierde plaats op het wereldkampioenschap openwaterzwemmen net het felbegeerde ticket voor Parijs gemist. Ze kwam 0,1 seconden tekort voor de derde plaats. De titelverdedigster zag de Duitse Leonie Beck na 10 kilometer de winnende tijd van 2.02.34,0 uur op de klokken zetten. De Duitse werd op het vorige wereldkampioenschap (2022) in Boedapest nog tweede achter Van Rouwendaal op een halve seconde.

In de zes rondjes die Van Rouwendaal moest afleggen in het golvende water van Momichi Beach, bevond ze zich constant aan de kop van de wedstrijd. Ze controleerde de race zonder al te veel energie te verspillen. Met name de Australische Maddy Gough bepaalde het tempo. In de laatste 1600 meter nam haar landgenote Chelsea Gubecka, vorig jaar op het WK nog dertiende, de leiding over.

Er ontstond in de laatste ronde een kopgroep met de Australische Gubecka, Van Rouwendaal, Europees kampioene Beck, Olympisch kampioene Ana Marcela Cunha uit Brazilië, Gubecka en de Amerikaanse Katie Grimes. Beck koos in de eindfase voor een andere lijn. keuze bleek goud waard. Gubecka zag haar inspanningen beloond door op 4,1 seconden als tweede aan te tikken. Cunha lag met Van Rouwendaal en Grimes op een lijn, waarbij de Amerikaanse (+8,3 seconden) net iets beter uitkwam bij het finishbord dat moet worden aangetikt.

Van Rouwendaal: "Het is balen. Zeker omdat de race perfect verliep. Alles wat ik in m’n hoofd had gebeurde ook. Ik had het onder controle. Ik hoopte dat we weg zouden zwemmen. Dat lukte ook. Op het einde wilde ik heel graag volgen om energie te sparen. Die Australische ging heel hard. Toen zag ik dat Beck en Cunha erbij lagen. Dat zou dus een mooie finish worden. Toen wist ik niet dat Grimes er ook bij lag. Daarna focuste ik om erbij te blijven en kwam ik erachter dat we met z’n drieën op de derde plek lagen. Ik ben ernaast blijven liggen en maakte in die laatste vijf meter net die versnelling. Helaas ging het aantikken niet zoals ik wilde en werd ik vierde."

(Foto: BSR Agency)

De dag van morgen:

Zondag 16 juli (alles NL tijd).

Om 5.00 uur spelen de waterpolovrouwen hun eerste wedstrijd van het WK tegen Europees kampioen Spanje.

En halen de zussen Noortje en Bregje de Brouwer bij het synchroonzwemmen een medaille op de technische uitvoering? Vanaf 12.30 uur begint de finale. In de voorrondes werden ze vierde. Opvallend is dat bij de eerste zes landen de duetten worden vertegenwoordigd door vijf tweelingen.