• Wedstrijdzwemmen
  • Para-zwemmen

Topsport & Talentontwikkeling Para-zwemmen

50931528 ORANGE PICTURES

Het Paralympisch programma in Nederland is wereldwijd een van de beste programma's en scoort elk jaar met veel goede prestaties op internationale wedstrijden. Via deze pagina's kun je alles te weten komen over het Talentontwikkelingsprogramma, de Topsport structuur en alle bijbehorende zaken.

Talentontwikkeling

Net als bij het valide zwemmen heeft de KNZB een talentontwikkelingsprogramma voor Paralympische zwemmers.

Open training
Het talentontwikkelingsprogramma start met het kennismaken met het wedstrijdzwemmen door middel van “Open trainingen”. Tijdens de "Open trainingen" kun je kennis maken met het para-zwemmen en de coaches van de nationale paralympische selecties. Bij interesse in de zwemsport kan de talentcoach helpen om een passende vereniging te vinden, waar zwemmers zich verder kunnen ontwikkelen.

Centrale trainingen
Informatie hierover volgt later.

Topsport

Het topsportprogramma Paralympisch richt zich grotendeels op het leveren van uitstekende prestaties op de EK, WK en Paralympische Spelen. Thuisbasis is het Amerena zwembad in Amersfoort, waar de trainingen worden geleid door bondscoach Bram Dekker.

Limieten & Parapunten

Limieten voor Para-zwemmen
Ten behoeve van plaatsing voor de Swim Cups en Nederlandse kampioenschappen wordt gebruik gemaakt van een limietensysteem dat specifiek ontwikkeld is voor para-zwemmen. Je kunt de limieten via onderstaande link vinden. Limieten gelden zowel voor 25m als 50m bad wedstrijden.

KNZB puntensysteem Para-zwemmen
De nieuwe KNZB puntentabel voor para-zwemmen is verwerkt in de Splash team en meetmanager software vanaf de december 2020 versies. Ook de KNZB website zal deze tabellen gaan toepassen voor bijvoorbeeld de Para-zwemmen zwemcompetitie. Groot verschil met de voorgaande versies is dat het puntensysteem nu ook gebaseerd is op het bekende FINA-punten systeem. Via onderstaande link vind je meer informatie over de achtergronden van het puntensysteem.

Selecties & voorwaarden

HPC Paralympisch
DamesHeren
Chantalle ZijderveldBas Takken
Florianne BultjeRogier Dorsman
Liesette BruinsmaThomas van Wanrooij
Lisa Kruger
Suzie Pellis
JCF Talentenselectie
MeisjesJongens
Aguila DolsmaJulian Hendriks
Gallyon Mulder
Gwynneth van der Spek
Jenna Gorter
Marloes Ungersma
Selectiecriteria

Informatie hierover volgt later.

Overeenkomst KNZB - Atleet

Informatie hierover volgt later.

Prestatienormen

Informatie hierover volgt later.