• Para-zwemmen

Sportklassen

1000043637

Sportklassen

In het Paralympisch programma zijn er wedstrijden voor sporters met lichamelijke-, visuele- of verstandelijke beperkingen.

De sportklassen worden aangeduid met nummers, voorafgegaan door één of twee letters. Deze letters staan voor de verschillende ‘slagen’. Een beperking kan immers een andere invloed hebben op bijvoorbeeld de schoolslag in vergelijking met de vrije slag.
Onderstaande (combinatie van) letters worden gebruikt:

S: vrije slag, vlinderslag en rugslag

SM: wisselslag

SB: schoolslag

S1 tot en met S10 is voor zwemmers met een lichamelijke beperking. Een laag nummer is voor de zwemmers met de zwaarste beperking, een hoog nummer voor een lichtere beperking. Verschillende typen handicap zwemmen tegen elkaar, de impact van deze beperkingen is echter binnen de klassen vergelijkbaar.

S1 SB1 SM1:
In deze klasse zwemmen sporters met een aanmerkelijke beperking in spierkracht of controle in benen, armen en handen. Sommigen hebben ook een beperkte rompfunctie, zoals bij tetraplegie. Deze beperkingen kunnen zijn ontstaat door polio of dwarslaesie. De zwemmers in deze klasse zijn rolstoelgebonden.

S2 SB1 SM2:
Zwemmers zijn in staat om hun armen te gebruiken, maar niet hun handen, benen en romp; of hebben ernstige coördinatieproblemen in vier ledematen.
Net als in S1 zwemmen de meeste sporters in deze klasse de rugslag.

S3 SB2 SM3:
In deze klasse zijn zwemmers ingedeeld met amputaties aan alle ledematen. Ook zwemmers met een redelijke armslag, maar zonder been- of rompfunctie en zwemmers met ernstige coördinatieproblemen zitten in deze klasse.

S4 SB3 SM4:
Zwemmers die hun armen kunnen gebruiken maar met enige beperking in de handen, en geen romp- of beenfunctie hebben. Ook sporters met een amputatie aan drie ledematen kunnen in deze klasse uitkomen.

S5 SB4 SM5:
Zwemmers met een klein postuur en een additionele beperking, zwemmers met hemiplegie (beperking aan een zijde van het lichaam) of paraplegie (beperking aan beide zijden van het lichaam).

S6 SB5 SM6:
In deze klasse zitten zwemmers met een klein postuur, amputaties van beide armen of coördinatieproblemen aan één zijde van het lichaam.

S7 SB6 SM7:
Dit profiel is voor zwemmers met een arm- en een beenamputatie (tegenovergestelde zijden), dubbele beenamputaties, of verlamming van een arm en een been (zelfde zijde). Ook zwemmers met volledige controle over armen en romp, maar met weinig beenfunctie kunnen in deze klasse uitkomen.

S8 SB7 SM8:
Zwemmers zonder handen of met een armamputatie. Ook zwemmers met beperkingen aan de gewrichten van de benen kunnen in deze klasse deelnemen.

S9 SB8 SM9:
Zwemmers met beperkingen aan de gewrichten van één been, dubbele onderbeen amputatie of een beenamputatie boven de knie.

S10 SB9 SM10:
In deze klasse zwemmen de sporters met een minimale handicap, bijvoorbeeld een ontbrekende handfunctie, voetamputaties of een significante beperking aan de heup.

S11-13:
Zwemmers met een visuele beperking nemen deel in de klasse 11-13. In klasse 13 zwemmen slechtziende sporters, in klasse 11 zijn de zwemmers blind of zeer slechtziend. Zwemmers in de S11 klasse dragen in de wedstrijden een geblindeerde zwembril.

S14:
Zwemmers die voldoen aan de criteria voor verstandelijk beperkten nemen deel in de klasse S14.

S15:
Zwemmers die voldoen aan de criteria voor auditief beperkten nemen deel in de klasse S15.