• Schoonspringen

Algemene informatie

1000017748

Wat is schoonspringen?

Schoonspringen is een sport voor iedereen. Wat je ervoor nodig hebt, is een flinke portie lef, doorzettingsvermogen en enthousiasme. Verder is het handig dat je geen hoogtevrees hebt.

Zo mooi mogelijk van een plank of platform springen en zo min mogelijk spetters maken als je het water raakt. Dat is de kunst van het schoonspringen. Een combinatie van turnen, acrobatiek en trampolinespringen in het zwembad.

Je springt van een duikplank van 1 of 3 meter, of een springtoren van 5, 7,5 of 10 meter. Er zijn meer dan 80 verschillende sprongen: van een eenvoudige zweefduik tot drievoudige achterwaartse gehoekte salto met schroef. Je mag ook zelf nieuwe sprongen verzinnen.

Als je begint met schoonspringen word je natuurlijk niet meteen op de 10 metertoren gezet. Eerst doe je sprongen van de kant van het zwembad, van het startblok en van de lage springplank en leer je duiktechnieken onder water. Een deel van de training vindt vaak plaats in de gymzaal/turnzaal, dit noemen we droogtraining. Daar werk je aan kracht, conditie en houding en bij sommige verenigingen beoefen je de sprongen zelfs op een tumblingbaan en/of een grote trampoline. Na een tijdje kun je kiezen voor de springplank, de springtoren of beiden.

​Met springen kun je punten verzamelen met zes verschillende sprong richtingen (voorover, achterover, contra, binnenwaarts, schroef en handstand). Er zijn wedstrijden voor beginners en gevorderden, waarbij de jury niet alleen op techniek let, maar ook op elegantie, souplesse, hoogte en netheid. De wedstrijddagen zijn spannend, maar vooral ook erg gezellig.

Synchroonspringen
​Schoonspringen kun je ook met je vriendje of vriendinnetje doen, dit heet synchroonspringen. Bij synchroonspringen maken twee spring(st)ers tegelijkertijd precies dezelfde sprong van plank of toren. Alles moet netjes synchroon gaan, van aanloop tot in het water komen. Voor het publiek is het spectaculair om te zien! Synchroonspringen heeft de laatste jaren een grote ontwikkeling doorgemaakt en is enorm populair.

De nationale jeugd- en seniorenselectie schoonspringen trainen gezamenlijk op een centrale plek in het land. Zij trainen dagelijks in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion onder leiding van hoofdcoach Edwin Jongejans en talentcoach Ramon de Meijer. Om op de grote eindtoernooien (EJK/WJK/EK/WK/OS) goed te kunnen presteren zijn vele trainingsuren nodig zowel in het water als in de krachtruimte en droogspringruimte. In Eindhoven bevinden al deze faciliteiten zich in het zwembad en zijn verschillende ondersteunende faciliteiten beschikbaar voor een optimale topsportleefstijl.

KNZB op zoek naar Masters die willen meedenken

We komen graag met een paar enthousiaste en creatieve masters in contact om samen te bepalen wat de wensen zijn van deze groep springers om te bekijken of we nieuwe activiteiten kunnen ontwikkelen.