Code Blauw: Vertrouwenscontactpersoon

Code blauw KNZB

Je doet er als vereniging alles aan om jouw leden een veilige, prettige en integere sportomgeving te bieden. De kans bestaat als nog dat er ergens op, in of aan het bad iemand een grens overschrijdt. Wie zich het slachtoffer voelt van ongewenst gedrag, getuige is van dergelijk gedrag óf zich zorgen maakt over een veilige sportomgeving moet daarover eenvoudig en vertrouwelijk contact kunnen opnemen. In dat geval kan dat bij een vertrouwenscontactpersoon (VCP Code Blauw).

Wat houdt deze basiseis in?
Het is goed om als vereniging een vertrouwenscontactpersoon (VCP Code Blauw) aan te stellen. Een VCP fungeert als laagdrempelig aanspreekpunt binnen de vereniging, voor iedereen die opmerkingen, vragen, zorgen of signalen heeft over een veilige sportomgeving of (mogelijk) grensoverschrijdend gedrag heeft ervaren. Een VCP is makkelijk vindbaar en aanspreekbaar voor sporters, hun ouders, coaches, trainers, vrijwilligers, bestuursleden, kaderleden en toeschouwers.

Stappenplan

Stap 1: Vertrouwenscontactpersoon werven binnen de vereniging

Het überhaupt werven van (goede) vrijwilligers is al een uitdaging op zich voor de meeste verenigingen, laat staan voor het vinden van een VCP. Toch is het wel belangrijk om hier aandacht voor te geven. Een handige tool hiervoor is het functieprofiel VCP (zie hieronder).
Een VCP werkt, samen met het bestuur, aan preventie door een veilig, plezierig en integer sportklimaat te creëren. Als het onverhoopt toch misgaat, dan is de VCP het luisterend oor voor degene die grensoverschrijdend gedrag ervaren heeft. De VCP doet niet aan waarheidsvinding, hoeft de zaak niet op te lossen en is er ook niet om sancties op te leggen. Wél helpt de VCP degene die contact met hem/haar heeft opneemt om de juiste vervolgstappen te zetten, indien mogelijk in samenspraak met het bestuur van de vereniging. In alle gevallen garandeert de VCP dat meldingen van grensoverschrijdend gedrag vertrouwelijk worden behandeld. De VCP gaat discreet met informatie om. De VCP van een vereniging kan altijd bij het Meldpunt Code Blauw van de KNZB terecht voor advies of ondersteuning.
Wil je als vereniging een VCP aanstellen, of heb je als vrijwilliger interesse om deze rol binnen een vereniging te vervullen, check dan voor meer informatie deze video en het functieprofiel van een VCP.

Stap 2: Het opleiden van een vertrouwenscontactpersoon

De rol van vertrouwenscontactpersoon vraagt om gespreksvaardigheden, een integere houding en kennis van de sportnetwerken. In samenwerking met NOC*NSF organiseert KNZB vier keer per jaar de opleiding tot vertrouwenscontactpersoon. NOC*NSF biedt nog meer VCP opleidingen aan, kijk hiervoor op deze website.
Om de lesdag goed te kunnen beginnen, maak je van tevoren een e-learningmodule. Na afloop van de opleiding krijg je een deelnamecertificaat.

Stap 3: Het registreren van jullie vertrouwenscontactpersoon

Het is belangrijk dat de VCP’s van jullie vereniging worden geregistreerd in Sportlink.
VCP’s ontvangen dan meerdere keren per jaar een nieuwsbrief gericht op hun werkzaamheden met daarin de laatste ontwikkelingen en informatie.
De VCP’s worden twee keer per jaar via de VCP-nieuwsbrief uitgenodigd voor intervisies.
VCP’s worden geïnformeerd over komende opleidingen.

Stap 4: Is de vertrouwenscontactpersoon bekend binnen de vereniging?

Als je een vertrouwenscontactpersoon hebt aangesteld is het belangrijk dat de VCP ook 'zichtbaar' is binnen de vereniging. Leden en betrokkenen van de club moeten de VCP weten te vinden. Dit kan bijvoorbeeld via de website van de vereniging. Besteed hier als VCP ook voldoende tijd aan. Om verenigingen te helpen met diverse tips, kan je gebruik maken van dit document.

Stap 5: Vertrouwenscontactpersoon aangesteld en dan?

Als jullie bovenstaande stappen hebben doorlopen dan:
- Is de VCP aangesteld
- Voorgesteld aan de leden
- Geregistreerd bij de KNZB in Sportlink

Voor het bestuur van de vereniging is het belangrijk om geregeld contact te hebben met de VCP. Niet alleen omtrent meldingen, maar vooral ook hoe je als vereniging de sociale veiligheid op jullie vereniging optimaal houdt. De VCP kan hierin een belangrijke rol spelen.

Handige tips en tools

  • Stel een man en vrouw aan als vertrouwenscontactpersoon
  • Laat alle vertrouwenscontactpersonen de gratis opleiding volgen
  • Betrek de VCP bij je beleid voor een veilig, plezierig en integer sportklimaat
  • Meerdere meldpunten en informeer hierover (Meldpunt Code Blauw/Centrum Veilige Sport Nederland)
  • Kom je er niet uit of heb je hulp nodig? De KNZB staat voor je klaar!

Neem gerust contact op met Meldpunt Code Blauw voor ondersteuning en advies.