• Para-zwemmen

Algemene Informatie

50931528 ORANGE PICTURES

Wedstrijdzwemmen is voor iedereen, ook als je een beperking hebt. Denk hierbij aan lichamelijke, visuele, verstandelijke of auditieve beperking. Het para-zwemmen is geïntegreerd in de reguliere wedstrijdsport. Zwemmers met een beperking kunnen dus ook meedoen met reguliere trainingen bij alle aangesloten KNZB zwemverenigingen. Door sport krijg je zelfvertrouwen, je leert jezelf kennen en je grenzen te verleggen. Sport is gezond en haalt het beste bij iedereen naar boven, het laat zien waar je mogelijkheden liggen. Binnen het para-zwemmen liggen er veel mogelijkheden!

Interesse in het para-zwemmen? Mail naar para-meezwemmen@knzb.nl voor meer informatie.

Breedtesport

Circuits

Para-zwemmers kunnen deelnemen aan alle reguliere wedstrijden. Vanaf 6 jaar kan er al deelgenomen worden, in de categorie swimkick en/of ready2race. Er is bij deze wedstrijdsoort nog geen classificatie nodig. Vanaf de miniorenwedstrijden dienen de zwemmers in het bezit te zijn van een classificatie.

Meer informatie over alle soorten circuits vind je op de pagina van Competities & circuits..

Para-zwemcompetitie

Gedurende het zwemseizoen wordt er een (individuele) nationale competitie bijgehouden. Voor deze competitie tellen de 8 hoogste puntenaantallen van 12 verschillende afstanden mee. Deze afstanden kunnen in iedere wedstrijd die in de betreffende periode valt gezwommen worden, zo lang de classificatiegegevens zijn opgenomen in de uitslag. Na afloop van de periode worden de beste 3 zwemmers en zwemsters per categorie in het zonnetje gezet tijdens het ONK lange baan.

Kampioenschappen

Para-zwemmers doen volledig geïntegreerd mee aan de Regionale en Nederlandse Kampioenschappen. Bij de Regionale kampioenschappen worden de zwemmers gewaardeerd met de beste prestatie van een dag of weekend, bij de Nederlandse Kampioenschappen zijn er prijzen per onderdeel.

Tijdens deze kampioenschappen worden de prestaties van de para-zwemmers gewaardeerd op basis van de IPC punten. Op die wijze kunnen de verschillende classificaties met elkaar vergeleken worden.

De bepalingen van de Nederlandse Kampioenschappen kun je terugvinden op de pagina Kampioenschappen & Swim Cups. Bepalingen van de Regiokampioenschappen kun je terugvinden op de websites van de Regio's:


Open trainingen

Voor iedereen met een fysieke, visuele of verstandelijke beperking en in het bezit van een zwemdiploma is het mogelijk vrijblijvend kennis te maken met het para-zwemmen. Dit kan door deel te nemen aan open trainingen die meerdere keren per jaar in samenwerking met verenigingen worden georganiseerd.

De eerstvolgende open training vindt plaats op zaterdag 15 juni in Amersfoort.

Dit is een landelijke open training voor alle leeftijden! Het programma vindt plaats tijdens de pauze van het NK lange baan zwemmen. Na de zwemtraining kun je dan ook de finales bijwonen! Per sporter kunnen maximaal twee begeleiders bij het programma aanwezig zijn.

Locatie
Sportcomplex Amerena
De Velduil 2, 3815 XT Amersfoort

Programma
Inloop: vanaf 13:30u
Start programma: 14:00u
Einde zwemtraining: 15:30u
Finales kijken: 17:00u

Aanmelden
Voor informatie over de open trainingen, neem contact op met para-meezwemmen@knzb.nl of meld je aan via saskia.de.jonge@knzb.nl.

Verenigingen

Op zoek naar een vereniging voor zwemmers met een beperking? Neem contact met ons op, middels para-meezwemmen@knzb.nl.

Wij kunnen je dan helpen om een geschikte vereniging te vinden.

Classificatie

Sporters met een beperking willen graag eerlijke strijd leveren tegen elkaar. Om sport zo competitief en eerlijk mogelijk te maken, worden sporters vaak ingedeeld in categorieën met gelijkwaardige mogelijkheden: man/vrouw, gewichts- en/of leeftijdscategorieën. In de gehandicaptensport is classificatie een middel om sporters met een beperking op basis van functionele mogelijkheden in te delen in klassen. Op deze manier kan zo veel mogelijk vanuit een gelijkwaardige uitgangspositie tegen elkaar gestreden worden. Nationaal en internationaal wordt met deze classificaties gewerkt.

Meer informatie over classificaties vind je op de pagina Nationale classificaties..

Talentontwikkeling en topsport

Talentontwikkeling

Het talentontwikkelingsprogramma binnen het Para-zwemmen heeft een aantal activiteiten om de jeugdige zwemmers het beste uit zichzelf te laten halen.

Op de pagina Topsport en Talentontwikkeling Para-zwemmen vind je meer informatie.

Topsport

Het topsportprogramma Para-zwemmen, met als epicentrum het NTC Paralympisch in Amersfoort, is een van de beste ter wereld. Op hoog niveau wordt er getraind en doen de zwemmers zeer goed mee op internationaal niveau.

Op de pagina Topsport en Talentontwikkeling Para-zwemmen vind je meer informatie.

Records, limieten en prestatiemedailles

Nationale, Europese en Wereldrecords

Nederlandse Records

Nederlandse Records Per classificatie-klasse zijn er Nederlandse Records te zwemmen. Er kunnen records gezwommen worden op de 25m en 50m baan, voor zowel dames als heren all-in. Er zijn geen leeftijdsrecords bij het Parazwemmen. Klik hier voor meer informatie


Prestatiemedailles

Bij het zwemmen van een Wereld-, Europees- of Nederlands Record komen Para-zwemmers in aanmerking voor een KNZB prestatiemedaille. Lees er alles over op deze pagina..

Limieten voor Kampioenschappen

De limieten voor Para-zwemmers voor onder andere Regionale en Nationale Kampioenschappen vloeien voort uit de KNZB paralimieten. Deze zijn gebaseerd op het internationale niveau en net als het MSS geeft de letter dus aan hoe gezwommen tijden zich tot elkaar verhouden.

Je kunt de KNZB paralimieten terugvinden op de pagina's bij Topsport Para-zwemmen.