Ledenwerving & -behoud

Ledenwerving en ledenbehoud zijn van cruciaal belang voor het voortbestaan van iedere vereniging. Bij een groot aantal verenigingen staat het ledental onder druk. Dan denk je natuurlijk al snel aan manieren om nieuwe leden te werven. Daarnaast is het natuurlijk ook heel belangrijk welke inspanningen je als vereniging doet om je leden te behouden. Immers als je je leden niet weet te behouden, gaat het positieve resultaat van ledenwerving snel in rook op.

Gelukkig kun je zelf veel doen om leden te behouden. Veel praktische informatie, tips & tricks vind je via de links uit de toolkit hieronder:

Flyer en strippenkaart
Bied zwemmers een vervolg aanbod en laat ze meetrainen bij jouw vereniging. Deel flyers uit bij jou in de omgeving en laat deelnemers van activiteiten drie keer gratis meetrainen door strippenkaarten uit te delen. Via onderstaande links kun je de materialen invullen met informatie zoals de locatie en datum. Ook vind je hier voorbeelden.

Jongeren 13-19 jaar


Logo-Keep-Youngsters-Involved_600x600-300x300


Vooral het behoud van jongeren verdient speciale aandacht van zwemverenigingen en de KNZB. Uit onderzoek blijkt dat op tienjarige leeftijd 80% van de Nederlandse kinderen wekelijks sport en zijn net zoveel kinderen aangesloten bij een sportvereniging. Als ze een paar jaar ouder zijn, stromen bij de meeste sporten veel jongeren uit. Het blijkt moeilijk te zijn om deze kinderen op latere leeftijd weer in beweging te krijgen. Waarom stoppen zoveel jongeren met sporten en wat kun je doen om dit te voorkomen en juist deze groep te binden en te behouden?

Om daar meer grip op te krijgen neemt de KNZB deel aan een Europees project waar onderzocht wordt wat de redenen zijn waarom jongeren stoppen en wat we kunnen doen om ze voor de sport te behouden.
De resultaten van dit project en de tips, tricks en praktische tools voor verenigingen zijn te vinden op: www.keepyoungstersinvolved.eu

14 factoren die invloed hebben op uitval van jongeren in sport

afbeelding-2-KYI

Er zijn 14 factoren benoemd die de uitval van jongeren in sport beïnvloeden en waar je als vereniging concreet mee aan de slag kan. Meer informatie hierover is hier te vinden.

Tools om deelname van jongeren te stimuleren

Binnen het Europese project is o.a. in samenwerking met zwemverenigingen een kaartspel ontwikkelt wat je met vrijwilligers, bestuur en jongeren kan doen. Dit heeft het doel het jeugdbeleid in de vereniging te verbeteren. Dit spel is ook in het Nederlands beschikbaar.

Meer informatie over het project 'Keep Youngsters Involved'

Alle informatie over het project is te vinden op: www.keepyoungstersinvolved.eu

afbeelding ingographic

Exitvragen

Exitvragen
Wanneer leden het lidmaatschap opzeggen, kan het de vereniging helpen om inzicht te krijgen in de reden waarom. Hiervoor hebben wij een voorbeeld vragenlijst ontwikkeld.

Neem voor meer informatie contact met ons op

Bas Hokke

Bas Hokke

Bas Hokke

Accountmanager Ledenwerving

Marketing, Communicatie & Partnerships

KNZB Logo Groot

Verenigings Ondersteuning

Verenigings Ondersteuning

Verenigingsondersteuner