Handreikingen Sociale Veiligheid

Het realiseren en behouden van een veilig, respectvol, positief en integer sportklimaat is essentieel voor elke vereniging. De KNZB biedt praktische handreikingen om sociale veiligheid te waarborgen en grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. Hier vind je concrete hulpmiddelen voor verenigingen om beleid en protocollen op te stellen en een veilige sportomgeving te creëren.
Klik hieronder om door te gaan naar de verschillende thema’s:
- 4 Basiseisen
De fundamentele richtlijnen voor sociale veilheid. - High Five Stappenplan
Een praktische aanpak om sociale veiligheid te versteken. - Sportklimaat
Richtlijnen voor het opstellen van beleid en protocollen.
Basiseisen Sociale Veiligheid
Het realiseren en behouden van een veilig, plezierig en integer sportklimaat staat hoog op de agenda van de KNZB. Wij adviseren al onze zwemverenigingen dan ook om te voldoen aan de vier basiseisen voor sociale veiligheid. Kortweg de vier V’s voor sociale veiligheid:
- Verenigingsbrede gedragscode
Hierin leg je vast hoe je op de vereniging met elkaar om wilt gaan: wat is normaal en wenselijk gedrag? En hoe zorg je er samen voor dat iedere sporter, trainer en vrijwilliger zich ook zo gedraagt? - Vertrouwenscontactpersoon (VCP)
Bij je vereniging. Deze VCP is het luisterend oor, de persoon bij wie je terecht kunt als je overschrijdend gedrag hebt ervaren of gezien. De VCP helpt je op weg naar een juiste afhandeling van je melding. - Verklaring omtrent gedrag (VOG)
Dit vraag je van elke trainer, bestuurder en vrijwilliger. Om te voorkomen dat je mensen binnenhaalt die een risico vormen voor de sociale veiligheid binnen je vereniging. Met nieuwe mensen voer je sowieso een aannamegesprek, waarbij je eventueel referenties opvraagt. - Vakkundig geschoolde trainer-coaches
We willen graag dat je als vereniging je trainer-coaches stimuleert om zich te ontwikkelen op sociaalpedagogisch vlak. Dat kan bijvoorbeeld door het volgen van de e-learning EBO (Een Beetje Opvoeder).